Labdarúgás: Taktika & Gazdaság

Labdarúgás: Taktika & Gazdaság

Klopp és a kétarcú Liverpool

Miért nem megy a kicsik ellen és miért megy a nagyok ellen a Poolnak?

2015. december 06. - Bence Laufer

A kiesőjelölt Newcastle otthonában kapott ki a Jürgen Klopp vezette Liverpool. Mi áll a vereség hátterében?

Amióta átvette Klopp a Liverpool irányítását, felemás a csapat szereplése. A védekezés még úgy ahogy rendben van, de a támadójáték teljesen kiismerhetetlen. A nagyokat simán lemossa a csapat (Manchester City 4-1, Chelsea 3-1), míg a kicsik ellen látványosan szenvednek (Swansea 1-0, Crystal Palace 1-2, Newcastle 0-2). 

A nagyok ellen Klopp leültette Bentekét a padra és mozgékony, gyors, kicsi embereket tolt fel támadó középpályásnak és csatárnak, akik rengetek helyváltoztatással bolondították meg az ellenfelek védelmét. Ebben a rendszerben Coutinho, Firmino és Lallana minden erénye kijött, de kellett hozzá mindenképpen a nagy terület és az ellenfelek feltolt védekezése. 

Ezzel szemben a kis csapatok ellen és a felállt védelmek ellen nem sok sót eszik meg a Pool. Erre készül is Klopp, hiszen ilyenkor beteszi a csapatba Bentekét, a belga tankot. Az ő teljesítménye is felemás eddig, de nem állíthatjuk, hogy teljesen megérte az érte kiadott 46 millió Euró, mivel eddig 4 gólt szerzett a Premier League idei szezonjában és gólpassza is csak 1 van. A Newcastle elleni teljesítménye is beszédes, összesen 1 lövése volt. 

benteke.jpg

Ez természetesen nem véletlen, Bentekét ki kell szolgálni, ezt pedig valódi szélsők nélkül igen nehéz. A Liverpool keretében jelenleg 2 igazi szélső található: Milner és Ibe. Pedig Klopp alapfilozófiájában nagy szerepe van a szélső hátvédeknek és a szélsőknek is. Igazi szélső védő is csak 2 van a keretben: Moreno és Clyne, akik minden meccsen kezdők. A szélsők közül Milnerre gyakran középen van szükség, Ibe pedig még csak egy fiatal tehetség. Eközben a keretben van 3 ember a 10-es posztra: Coutinho, Lallana, Firmino, míg a szélsők közül Markovicot kölcsönadták. Itt is visszaköszön Rodgers hozzá nem értése és a keret helytelen kialakítása, miközben 110 millió Eurót költött a nyáron az északír menedzser. Ha a Newcastle elleni meccset vizsgáljuk, ott is látható, hogy hiányoznak a vonalszélsők, akik beadnak és/vagy széthúzzák az ellenfelek védelmét. Pedig a Klopp-i filozófia szerint erre mindenképpen szükség lenne. pool.jpgA játékosok átlagos helyezkedése megmagyarázza a Liverpool problémáit a kis csapatok ellen, ezen Kloppnak mindenképpen változtatnia kell. Talán szélsőket vesz a Pool januárban?

A bejegyzés trackback címe:

https://taktikagazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr88144212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása