Labdarúgás: Taktika & Gazdaság

Labdarúgás: Taktika & Gazdaság

Két új játékos a Barcában, megannyi variációs lehetőség

Mit hozhat Arda Turan és Aleix Vidal játéka a Barcelona számára?

2015. december 07. - Bence Laufer

Közeleg a pillanat, amire sok Barca szurkoló vár. Január 1-én lejár a Barcelona eltiltása az átigazolási piacról és bemutatkozhat a nyáron megszerzett Arda Turan és Aleix Vidal a csapatban. Milyen változásokat hozhat a játékuk a világ egyik legjobb csapata számára? A cikkben erre keressük a választ.

turan_vidal.JPG

A hétvégi Valencia elleni 1-1-re végződő bajnokin nem cserélt a Barcelona vezetőedzője Luis Enrique: a védelmet butaság lett volna megbontani, a középpályára egyedül Sergi Samper álhatott volna be és csatár is csak Munir és Sandro volt a padon. Luis Enrique még a fáradtabb pályán lévőkben is jobban bízott, mint az említett fiatalokban. Az igazsághoz hozzátartozik, hogy Sergi Roberto és Rafinha sérült, feltehetően őket bedobta volna, ha egészségesek, hogy új lendületet vigyenek a középpályára. Ettől függetlenül, nem lehet csak az alapcsapattal végigcsinálni egy szezont, tudják ezt a Barcánál is, ezért igazolták Arda Turant és Aleix Vidalt. Januártól ők hozhatnak frissességet és rotációs lehetőséget a csapatba. 

  • Arda Turan, 28 éves, török, 34 millió Euróért érkezett az Atletico Madridtól 
  • Aleix Vidal, 26 éves, spanyol, 17 millió Euróért jött a Sevillától

Feltehetően a legfontosabb bajnokikon és tavaszi BL meccseken ők sem fognak bekerülni a Barca alapcsapatába, ha mindenki egészséges, de frissességük aranyat érhet. A katalán klub úgy döntött, hogy nem adja kölcsön az őszre őket korábbi csapataikhoz, nehogy megsérüljenek vagy fáradtan érkezzenek januárban. Így azonban nincsenek játékban, kell majd néhány meccs mire felveszik a ritmust. Hasonló helyzetben vannak, mint az előző szezon kezdetén eltiltását töltő Suárez. A Liverpooltól érkező támadónak is szüksége volt néhány hétre, hogy formába lendüljön, de tavasszal kijött a BL-ben és bajnokságban is a frissessége. Ugyanaz lehet a helyzet majd Turannal és Vidallal is: amikor a keret többi tagján és az ellenfeleken kijön a fásultság a heti két meccses terheltség miatt, akkor döntő lehet az ő mentális és fizikai kondíciójuk. Ez rá is fér a Barcára, hiszen az alapcsapat tagjai kevés pihenőt kaptak az eddigi meccsek során. 

barca_15-16.jpg

Ha megnézzük a két új játékos erényeit, látható, hogy illeszkednek a katalánok filozófiájába: mindketten jól passzolnak, jól cseleznek és nem hátrány, hogy a védekező munkájuk és a hozzáállásuk is példa értékű. Milyen poszton fognak tavasszal játszani a Barca féle 4-3-3-ban? 

  • Aleix Vidal a sérülések, eltiltások és rotáció esetén lehet jobbhátvéd Alves helyett, játszhat Rakitic posztján is és egy nagyobb sérüléshullám esetén még jobbszélsőként is bevethető, de ő főleg Alves utódja lehet hosszútávon
  • Arda Turan szintén több poszton bevethető szükség esetén: pótolhatja Neymart a balszélen vagy Messit a jobb szélen, többet pihenhet Iniesta is akár, ha az ő posztjára teszik be a törököt, illetve végső soron Rakitic helyét is átveheti ha muszáj, (Suárez hiányzása esetén Messi lehet a center, míg Arda és Neymar a szélsők)

Két új játékos, megannyi variációs lehetőség és akkor még nem is beszéltünk a keret többi tagjáról. A felsorolásba és az ábrába sem tettük bele a keret többi tagját, természetesen rengetek további lehetősége lesz Luis Enriquének a tavaszi meccseken. A védelemben variálhat Bartra, Mathieu, Vermaelen vagy Adriano beállításával, a középpályán újabb lehetőség Mascherano feltolása Busquets helyére és Sergi Roberto vagy Rafinha is játszhat a középpálya bármely posztján vagy elől a széleken is. Munir és Sandro pedig a támadósor bármely posztjára betehető, tehát Arda Turan mellett lesz még más lehetősége elől is a katalánok mesterének.  

A cikk szerzője nem Barcelona szurkoló, hanem független futballrajongó. Azt azonban el kell ismerni, hogy jelen pillanatban nehéz jobb csapatot mondani a katalánoknál. A csapat a La Liga legnagyobb favoritja, hiszen a Real Madrid szenved Benítezzel, míg az Atletico Madridban Griezmannon kívül nem tud más gólokat lőni. A Bajnokok Ligája legnagyobb esélyese is a Barca és ha megnyerik a sorozatot, akkor történelmi tettet hajtanak végre: a BL 1992-93-as indulása óta egyetlen csapat sem tudott két egymást követő évben nyerni. Az idei Barcelona lesz az első címvédő a BL-ben? Minden esélyük megvan rá a csapat teljesítménye miatt. Arda Turan és Aleix Vidal pedig tavaszi frissességet hozhat a csapatnak a célok elérése érdekében!

A bejegyzés trackback címe:

https://taktikagazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr518146118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raven1975 2015.12.08. 13:47:53

Arda Turan eszméletlen jó játékos, kétlábas, remekül fedezi a labdát, bevállalja a test-test elleni párharcot, magas a játékintelligenciája, a posztját tekintve támadó középpályás, de mindkét szélen bevethető és kapura is nagyon veszélyes El Turco. Aleix Vidal a jobboldalon ill. jobbszélen használható játékos, támadó szellemű, ami elvárás a csapatunknál, de csak a jobb lábát tudja használni, a beadásai aránylag pontosak, az előző klubcsapatában tökéletesen ellátta a védekező feladatát és remélem nálunk sem lesz másképp. Minőségi játékos mindkettő és lassan debütálhatnak gránátvöröskék színű Barca címeres mezben. Nagyjából ennyi a mondókám a fenti cikkhez. Barca! Barcaa! Barcaaa! ;)
süti beállítások módosítása