Labdarúgás: Taktika & Gazdaság

Labdarúgás: Taktika & Gazdaság

Mennyire jó a PSG?

Kinőtte a francia bajnokságot a PSG, de a BL győzelem nem reális

2015. december 15. - Bence Laufer

Féltávnál eldőlni látszik a francia bajnokokság, mivel 17 pontos előnnyel vezet a PSG. A párizsi csapat a hétvégén a Lyon-t mosta le 5-1-re! 

ligue_1.jpg

Gazdasági háttér: A PSG szemmel láthatóan kiemelkedik a mezőnyből, nem fenyegeti senki a csapat bajnoki címét! Ennek hátterében egyértelműen a csapat anyagi helyzete áll. A Quatar Sports Investment birtokolja a PSG 70%-os részesedését 2011 óta. Ugyanakkor a Financial Fair Play szabályok miatt nem fektethet be szabadon annyi pénzt a csapatba a társaság, amennyit szeretne. Ez is az oka annak, hogy a csapat keretét nem tudják a Bajnokok Ligája megnyeréséhez megerősíteni. A PSG az egyik legnagyobb bevételű klub a világon, 2015-ben 480 millió Eurós bevételt produkáltak, ennek a legnagyobb része (350 millió Euró) reklám és szponzori pénzek. Ebből a Quatari Turisztikai Hivatal évente 200 millió Euróval részesedik, tehát a tulajdonos Quatar Sports Investment hivatalosan turisztikai reklámköltségként adja a pénzt. Az ESPN idei felmérése alapján a PSG költ fejenként a legtöbbet a játékosaira, hiszen az éves átlagfizetés 9,1 millió Dollár, amivel megelőzik a Real Madridot, a Barcelonát és a Manchester City-t is. A Forbes gazdasági magazin szerint a csapat értéke 634 millió Euró, ezzel pedig 12. a focicsapatok között. Kérdés, hogy van-e értelme a Financial Fair Play-nek? A PSG nem tudott még Bajnokok Ligáját nyerni és nem tud felzárkózni a legnagyobbak közé, csak lassan és különböző kiskapukat és trükköket kell használniuk, hogy a tulajdonos a pénzét a csapatba tudja pumpálni, tehát a Financial Fair Play szabálya arra kényszeríti a csapatokat, hogy kihágásokat kövessenek el. 

Igazolások, az elmúlt évek eredményei: A PSG a 2013-14-es szezonban a bajnoki cím mellett a BL-ben a negyeddöntőig jutott, ahol a Chelsea állította meg Demba Ba késői góljával. E párharc során nagyon hiányzott Ibrahimovic, hiszen Cavani nem tudta pótolni a Stamford Bridge-n játszott meccsen: a legnagyobb helyzeteket is elpuskázta. A legfontosabb meccseken képtelen jól teljesíteni Cavani, az idei Real Madrid elleni csoportmeccseken is betlizett. A 2014-15-ös szezonban is a "szokásos" Ligue 1 trófeát a csapat nyerte meg, de a BL-ben megint a negyeddöntő jelentette a végállomást. A csapat a nyolcaddöntőben ezúttal búcsúztatta a Chelsea-t hosszabítás után, de a negyeddöntőben simán, kettős vereséggel estek ki a Barca ellen (1-3, 0-2). A BL megnyerése a PSG célja kimondva-kimondatlanul, ezért nem nézhették tétlenül ezt a sima BL búcsút és az idei szezonra ismét jelentős erősítést hajtottak végre: leigazolták Di Maria-t a Manchester Unitedtől. A kép bal oldalán láthatóak az érkezők, jobb oldalon a távozók:

psg_igazolasok.jpg

  • Di Maria leigazolása hatalmas fegyvertény, hiszen a jobbszélső Lucas Moura teljesítménye felemás, kellett egy minőségibb játékos erre a posztra
  • Kurzawa: a fiatal balhátvéd a Monaco-tól érkezett, hogy pótoljon egy másik fiatal balhátvédet Digne-t és felülmúlja az ő produkcióját
  • Aurier: a jobbhátvéd már tavaly is a PSG-ben szerepelt kölcsönben
  • Trapp: a német kapus eddig kiszorította Sirigut a kapuból, de nem ez a csapat gyenge pontja
  • Stambouli: a francia védekező középpályás azért érkezett, mert Cabaye már nem bírta a padozást és kellett egy csereember arra a posztra

Keret, taktika: A PSG főleg labdatartásra helyezkedik be, rövid passzos játékot játszanak és türelmesen adogatják a labdát. A taktika leginkább a korábbi évek Barcelona stílusának felel meg, annak hibáival együtt. A taktika alapvető hibája, hogy gyakran öncélú labdatartásba csap át, unalmas labdajáratásnak tűnik a PSG féle "tiki-taka". A csapat edzője Laurent Blanc évek óta 4-3-3-ban játszatja a csapatot és a fontosabb meccseken a Trapp - Aurier, David Luiz, Thiago Silva, Maxwell - Motta, Verratti, Matuidi - Di Maria, Ibrahimovic, Cavani kezdő 11-en állt fel a PSG. A kapuban két kitünő kapusuk van: Trapp és Sirigu. A védelem jobb oldalán Aurier helyett van der Wiel bármikor bevethető, a középső védőket Marquinhos tudja pótolni és Maxwellel a fiatal Kurzawa versenyez a balbekk posztért. A 3 középpályás közül Motta általában a középső ember, ő főleg a labdaszerzésekért és a csapat passzjátékárt felel. Verratti elvileg a középpályás hármas jobb oldali tagja, de ő is középen helyezkedik, szinte sosem húzódik ki a jobb szélre, az ő erénye is a kiváló passzolás. Matuidi ezzel szemben energikus, sokat fut és a balszélt is bejátssza. Erre szükség is van, hiszen a 3 támadó közül Cavani magasan, a kapuhoz közel helyezkedik és befelé cselez, az ő általa nyitott területeket kell bejátszania a balhátvédnek és Mautidi-nek. A túl oldalon Di Maria (vagy Lucas Moura) sokkal mélyebbről játszik, klasszikusabb szélsőt, de az argentin is képes középre húzódva részt venni a passzjátékban és emberfölényt kialakítani középen. Elől pedig nem is kérdés Ibrahimovic szerepe, a svéd eddig 14 gólt lőtt a bajnokságban és vezeti a góllövőlistát és 2-t szerzett a BL-ben is. Szépen termel Cavani is: 10 gól a bajokságban és 1 a BL-ben, de ő rendre eltűnik a BL rangadókon. Di Maria eddig klasszis teljesítményt nyújt, hiszen 4+3 gólt lőtt és 9+1 gólpassza van. Nem meglepő módon a Ligue 1-ben senki nem adott több gólpasszt. Ha rotálni támad kedve Blanc-nak akkor a középpálya bármelyik posztján bevetheti Stambouli-t, a tehetséges saját nevelésű Rabiot is rendelkezésére áll, és főleg a középpályás hármas valamelyik támadóbb posztján bedobathatja a csapatba az argentin Pastore-t, illetve ő a támadó hármasban is szerepet kaphat (feltéve ha nem lenne gyakran sérült, de most is az). Elöl variációs lehetőség Lucas Moura bevetése valamelyik szélen, illetve Lavezzi tud a támadó hármas bármely posztján játszani. Gyakorlatilag nincs hiányposzt a keretben, minden posztra van két jó képességű játékos. 

A kérdés azonban az, hogy mindez elég-e a Bajnokok Ligája megnyeréséhez? Szerintem nem, a PSG-nek ahhoz, hogy komolyan számolni kelljen a csapattal, igazolnia kell egy igazi sztárt a középpályára, aki védekezésben és támadásban is megfelelő. Nem véletlenül szeretnék megszerezni Paul Pogbát a Juventusból! Itt az ideje, hogy a PSG rám cáfoljon és megmutassa oroszlánkarmait az idei szezonban a BL-ben, hiszen a Real Madrid elleni két csoportmeccsen ez nem sikerült. Vajon a Chelsea elleni BL párharcban milyen PSG-t látunk? Cavani képes lesz valaha gólokat rúgni egy BL rangadón?  

A bejegyzés trackback címe:

https://taktikagazdasag.blog.hu/api/trackback/id/tr748175078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása